Odżywianie

Warzywne placuszki z cukinii

Witajcie Dresiary i Dresiarze!

W dzisiejszym poście podzielimy się z Wami przepisem na wytrawne warzywne placuszki z cukinii, marchewki i sera fety. Są nieprawdopodobnie łatwe w przygotowaniu, niskokaloryczne a co najważniejsze świetnie przemycają do diety błonnik pokarmowy!

Kochani, lato to czas nie tylko na sezonowe świeże owoce, ale również i warzywa, a więc mamy okazję by wykorzystać najlepszy sort!

Placki, o których mowa składają się głównie z cukinii, marchewki są ulepione z masy jajeczno-mlecznej z dodatkiem sera fety, która ciekawie zaostrza smak. Placuszki świetnie się przechowują w lodówce, są bardzo dobre również na drugi dzień. Bez problemu można je zjeść na ciepło, zimno, jako przekąskę czy tez obiad.

Składniki:

2 cukinie (około 600g)

2 duże marchewki

2 ząbki czosnku

3 świeże jaja

300 ml mleka odtłuszczonego (0% lub 0,5%)

4 łyżki mąki ryżowej

270g sera feta

sól, pieprz do smaku

oliwa do smażenia

Przygtowanie:

Bez konieczności obierania warzyw, marchew i cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski posypujemy szczyptą soli i pozostawiamy na 20minut, aby puściły wodę.

W tym czasie miksujemy jajka, mleko, mąkę na gładką masę i dodajemy skruszoną fetę. Następnie przez praskę wyciskamy ząbki czosnku, całość przyprawiamy dowolnym przez siebie przyprawami, ja często dodaję słodką paprykę, szczyptę curry, pieprz cytrynowy, sól i pieprz tradycyjny.

Nasze starte warzywa przekładamy na lnianą ściereczkę lub ręcznik i mocno wyciskamy z nich resztki wody. Wyciśniętą cukinie i marchew wrzucamy do miski z masą jajeczną i dokładnie mieszamy.

Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę i formujemy łyżką placki. Na jeden placuszek przypada około 1,5 łyżki masy. Aby nasze placuszki były chrupiące i rumiane delikatnie spłaszczamy je.

Smażymy z dwóch stron, następnie po delikatnym ostygnięciu można odpowiednio doprawić według swojego uznania przyprawami lub ulubionymi ziołami i gotowe! Można rozkoszować się smakiem.

Życzymy smacznego! 🙂

Menu