Witajcie Dresiary i Dresiarze!
W dzisiejszym poście podzielimy się z Wami przepisem na wytrawne warzywne placuszki z cukinii, marchewki i sera fety. Są nieprawdopodobnie łatwe w przygotowaniu, niskokaloryczne a co najważniejsze świetnie przemycają do diety błonnik pokarmowy!
Kochani, lato to czas nie tylko na sezonowe świeże owoce, ale również i warzywa, a więc mamy okazję by wykorzystać najlepszy sort!
Placki, o których mowa składają się głównie z cukinii, marchewki są ulepione z masy jajeczno-mlecznej z dodatkiem sera fety, która ciekawie zaostrza smak. Placuszki świetnie się przechowują w lodówce, są bardzo dobre również na drugi dzień. Bez problemu można je zjeść na ciepło, zimno, jako przekąskę czy tez obiad.
Składniki:
2 cukinie (około 600g)
2 duże marchewki
2 ząbki czosnku
3 świeże jaja
300 ml mleka odtłuszczonego (0% lub 0,5%)
4 łyżki mąki ryżowej
270g sera feta
sól, pieprz do smaku
oliwa do smażenia
Przygtowanie:
Bez konieczności obierania warzyw, marchew i cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do miski posypujemy szczyptą soli i pozostawiamy na 20minut, aby puściły wodę.
W tym czasie miksujemy jajka, mleko, mąkę na gładką masę i dodajemy skruszoną fetę. Następnie przez praskę wyciskamy ząbki czosnku, całość przyprawiamy dowolnym przez siebie przyprawami, ja często dodaję słodką paprykę, szczyptę curry, pieprz cytrynowy, sól i pieprz tradycyjny.
Nasze starte warzywa przekładamy na lnianą ściereczkę lub ręcznik i mocno wyciskamy z nich resztki wody. Wyciśniętą cukinie i marchew wrzucamy do miski z masą jajeczną i dokładnie mieszamy.
Na patelni teflonowej rozgrzewamy oliwę i formujemy łyżką placki. Na jeden placuszek przypada około 1,5 łyżki masy. Aby nasze placuszki były chrupiące i rumiane delikatnie spłaszczamy je.
Smażymy z dwóch stron, następnie po delikatnym ostygnięciu można odpowiednio doprawić według swojego uznania przyprawami lub ulubionymi ziołami i gotowe! Można rozkoszować się smakiem.
Życzymy smacznego! 🙂