Witajcie Dresiary i Dresiarze!
W dzisiejszym wpisie podzielimy się z Wami przepisem na szybką i smaczną Low Carb Pizzę.
Każdy z nas uwielbia te zakazane danie, które w tradycyjnej postaci jest niezbyt zdrowe dla naszego organizmu. Niestety przyciąga nas swoim aromatem i różnorodnością smaków przez co każdy na pewno co jakiś czas ulega jej ze względu na niebywały smak. Kto powiedział, że nie możemy zmodyfikować przepisu, aby był równie smaczny i prosty? Oczywiście, że możemy będzie to FIT wersja, która ma jedyne 500 kcal.
Do przygotowania pizzy będziemy potrzebować:
120 g mielonego twarogu,
3 jajka,
120 g startego sera dowolny typ ważne, aby był light (np. mozzarella light)
2 łyżki sosu pomidorowego
40 g polędwicy z kurczaka lub indyka
pół średniej czerwonej cebulki
3 duże pieczarki
kilka plaster cukinii
garstka rukoli
60 g sera startego do posypania na wierzch.
W misce mieszamy wszystkie składniki, tak by powstała jednolita masa. Następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy masę i ładnie wygładzamy ją. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 170 °C. Gdy nasz spód się upiecze wyjmujemy, a następnie smarujemy sosem pomidorowym, dodajemy nasze pozostałe składniki, posypujemy na wierzchu serem i z powrotem wkładamy do piekarnika. Pizzę należy piec tak długo, aż wszystkie dodatki na biorą odpowiedniego koloru. Gdy już nasza fit pizza się wypiecze wyjmujemy i pozostawiamy na około 3 minuty, aby troszkę przestygła. Na sam koniec posypujemy rukolą i gotowe.
Smacznego!
Dodam jeszcze tylko, że taką pizzę możemy podawać w tradycyjnej wersji krojąc na kawałki lub też zawijać jak rollo. Zawiniętą w folię aluminiową można przechowywać w lodówce nawet kilka dni.